27. 02. 2023.
Подели:

Аутор: Маријана Авакумовић

Да ли поморци морају да плаћају доприносе?

У Министарству за рад и запошљавање кажу да сви они који раде у иностранству не треба да плаћају доприносе за ПИО.

Поморци и други грађани који раде у иностранству не треба да плаћају доприносе за ПИО јер нема валидног законског основа, наводи се у мишљењу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Држављани Србије који раде у иностранству (као запослени према прописима стране државе, односно као особе које остварују уговорену накнаду, на пример они који раде на бродовима који плове под заставом стране државе, радници који су запослени у иностраним авио-компанијама…) и од иностраног исплатиоца остварују приходе по основу којих су порески обвезници Србије, немају статус осигураника према прописима о пензијском и инвалидском осигурању, оцењује се у документу који је упућен Удружењу помораца Србије.

Мишљење министарства достављено је пошто је Пореска управа Србије донела 7.896 пореских решења којима је утврдила заостали порез на плате из 2017. за све оне који примају зараде из иностранства, међу којима су фриленсери и поморци.

Разлике између радника на интернету и радника на прекоокеанским бродивима за Пореску управу нема. Сви који су преко банака у Србији примили зараде из иностранства морају да плате порез и он не застарева пет година. За тај број физичких лица решењем су утврђене пореске обавезе.

Прописано је да опорезиви приход који физичко лице оствари по основу уговорене накнаде за извршени рад, на који се порез плаћа самоопорезивањем, чини бруто приход остварен у кварталу умањен за нормиране трошкове од 96.000 динара или у износу од 57.900 динара увећаном за 34 одсто бруто прихода оствареног у кварталу. Обавезе утврђене наведеним решењем, плаћају се у 120 једнаких месечних рата у року од 15 дана од истека сваког месеца, с тим да прва рата доспева 17. фебруара 2023.

Уколико обвезник доспеле обавезе не уплати у прописаном року, наплата ће се извршити принудним путем, доношењем решења о принудној наплати. Трошкови принудне наплате и увећање пореског дуга за пет одсто на дан почетка принудне наплате на који се обрачунава камата, падају на терет обвезника.

Извор: politika.rs

 

Подели: