26. 07. 2023.
Подели:

Аутор: Ljiljana Begović

Фриленсерима неће бити продужен рок за пријаву пореза који истиче 31. јула

Сајт намењен фриленсерима, преко ког могу да пријављују порезе и доприносе, почео је са радом 1. јула. До сада је прокњижено више од 1.900 пореских пријава, што значи да има око 1.000 фриленсера који су преко портала поднели пријаве, јер је предато по 900 и 1.000 пореских пријава за први и други квартал 2023. године.

“Ово је очекивани број пријава будући да је први пут да фриленсери сами пријављују порез по новом систему”, каже за Бизнис.рс специјалисткиња за регулаторну реформу у НАЛЕД-у Невена Јањић.
Наша саговорница истиче да је занимљиво то што је нешто мање од 60 одсто пореских пријава поднето по опцији ИИ самоопорезивања, што значи да се фриленсери чешће опредељују да плаћају себи доприносе за пензијско осигурање.

“Што се тиче здравственог осигурања, чини се да се фриленсери пођеднако опредељују за обе опције – до сада имамо више од 1.000 пријава лица који су осигурани по другом, приоритетном основу, и више од 900 лица који то нису”, наводи Јањић.

Откако је прорадио сајт, велики број фриленсера има проблема са пријављивањем и потребна им је додатна помоћ. Зато смо питали Невену Јањић да ли ће бити продужен рок за пријаву пореза и доприноса за прва два квартала након 31. јула.

“Нема индиција да ће рок за подношење пореских пријава бити продужен, будући да је регулисан Правилником о пореској пријави о обрачунатом порезу самоопорезивањем и припадајућим доприносима на зараду, односно другу врсту прихода од стране физичког лица као пореског обвезника. Дакле, није регулисан законом него само поџаконским актом”, истиче специјалисткиња за регулаторну реформу у НАЛЕД-у.

У складу са важећим прописом, потребно је да фриленсери пријаве и плате обавезе по основу пореза и доприноса 30 дана од завршетка квартала. У конкретном случају, пореске пријаве за први и други квартал треба поднети и порез платити до 31. јула, будући да је последњи дан рока нерадни. Очекује се да највећи број фриленсера поднесе пореске пријаве тек пред сам истек рока.

“Што се тиче портала Фриленсери, он је програмиран тако да може да подржи пријаву већег броја корисника, па до сада имамо више од 1.600 регистрованих корисника. Један од најчешћих упита фриленсера јесте моменат пријаве на осигурање. Дакле, потребно је прво пријавити се на социјално осигурање, а онда и поднети пореску пријаву”, објашњава Јањић.

Велика недоумица фриленсера јесте да ли бирају да ли ће плаћати доприносе за ПИО или ту обавезу имају сви који зарађују више од 96.000 динара по кварталу.

“Плаћање доприноса за пензијско и инвалидско осигурање је могућност. У складу са опцијом И самоопорезивања, уколико фриленсер оствари мање од 96.000 динара – колико износе нормирани трошкови – није у обавези да уплаћује стаж. Уколико се, пак, определи за опцију ИИ самоопорезивања, допринос за пензијско и инвалидско осигурање је обавезан и он ће на кварталном нивоу износити најмање 25.218 динара. Како и видимо по статистици, око 60 одсто пријава је поднето по опцији ИИ, и ово је показатељ да је доста фриленсера чекало нови систем самоопорезивања како би могли себи да уплаћују доприносе за пензијско осигурање. Такође, реч је о лицима којима су фриленс послови примарни извор прихода и ова категорија лица има нешто више прихода, будући да се опција И финансијски исплати ако фриленсери зарађују до 160.000 динара. Стога можемо закључити да је исплативост релативна ствар спрам права које је могуће остварити”, оцењује Невена Јањић.

Што се тиче здравственог осигурања, оно је обавезно уколико фриленсер није осигуран по другом, приоритетном основу осигурања и на кварталном нивоу износи 4.789 динара.

Такође, битна информација за фриленсере је да пре подношења пореске пријаве, треба да се пријаве на социјално осигурање преко ПИО фонда.

Ако је не доставе у року, могу накнадно да поднесу неблаговремену пријаву. Уколико ни тада не пријаве порез, контрола Пореске управе покреће поступак, што значи да ће фриленсер платити и камату.

Текст је преузет са портала Biznis.rs: https://biznis.rs/vesti/srbija/frilenserima-nece-biti-produzen-rok-za-prijavu-poreza-koji-istice-31-jula/ 

Фотографија је преузета са портала Freepik (Image by marymarkevich on Freepik).

Подели: