10. 05. 2024.
Подели:

Пријаву пореза за први квартал поднело више од 2.700 фриленсера

Преко портала Фриленсери поднето је преко 2.700 пореских пријава у првом кварталу ове године.

У првом кварталу ове године преко портала Фриленсери поднето је преко 2.700 пореских пријава. Ова платформа је од априла доступна и на енглеском језику, чиме је олакшано страним физичким лицима пријављивање прихода који је предмет опорезивања у Републици Србији. За физичка лица који поднесу пореску пријаву на један од прописаних начина - преко портала еПорези, портала https://frilenseri.purs.gov.rs/ или у папирном облику надлежној филијали Пореске управе, и уплате обавезу по истој (поднетој пореској пријави),  омогућена је аутоматска овера здравствених књижица.

- Републички фонд за здравствено осигурање је омогућио аутоматску оверу здравствених књижица за тзв. фриленсере. Ова промена значајно олакшава пријаву на здравствено осигурање фриленсерима који више не морају да одлазе до ресорне филијале Републичког фонда за здравствено осигурање како би оверили здравствену књижицу, већ се све обавља по аутоматизму. Она је резултат посвећеног заједничког рада државних органа, предвођених Министарством финансија, на унапређењу услова рада за фриленсере – каже саветница за иновације и предузетништво у НАЛЕД-у Марија Сузић.

Наша саговорница напомиње да портал садржи још низ корисних алата за све постојеће, али и потенцијалне фриленсере – тест самопроцене да ли испуњавају услове да буду фриленсери, калкулатор пореских обавеза на основу којег ће бирати једну од две прописане опције за опорезивање, као и водич у којем ће наћи одговоре на најважнија питања.

Сузић објашњава да се фриленсером могу сматрати четири категорије физичких лица. Прва подразумева домаће физичко лице које приходе остварује радећи у Републици Србији за правно лице, предузетника или физичко лице из иностранства. Другу категорију, како наводи, представља домаће физичко лице које остварује приходе од домаћих физичких лица (на пример бејбиситерке). Трећа категорија је домаће физичко лице које приход остварује радећи у другој држави. Последња категорија су странци који приход остварују радећи у Србији за исплатиоца прихода из иностранства или за домаће физичко лице - ово су углавном дигитални номади.

Подсетимо, Министарство финансија, Пореска управа и НАЛЕД половином прошле године лансирали су Портал Фриленсери, а његов развој подржан је кроз пројекат за промоцију иновација StarTech компаније Philip Morris.

Текст је преузет са сајта НАЛЕД-а: https://naled.rs/vest-prijavu-poreza-za-prvi-kvartal-podnelo-vise-od-2700-frilensera-9063

Слика преузета са сајта: Goldman agencija

Подели: